Oändlighet - Erik Lagerbielke

Med Oändlighet tar glaskonstnären Erika Lagerbielke för första gången bilglaset från gatan till de fina salongerna. Oändlighet är ett konstverk i limiterad upplaga, tillverkat på fri hand av återvunnet bilglas i anrika Kosta glasbruk och salufört av Svenskt Tenn. Ett hållbarhetsprojekt initierat av Ryds Bilglas.

Oändlighet av Erika Lagerbielke

När Anders Jensen var tonåring arbetade han på ett glaslager. Redan då insåg han hur viktigt det är för miljön att kunna återvinna glas på smarta sätt. Idag är han VD på Ryds Bilglas och söker aktivt efter nya användningsområden för återvunnet bilglas.

– Det räcker inte med att ha materialet för att det ska bli något, säger Anders Jensen. Det måste finnas visioner för hur råvaran ska användas. Vi har alla möjligheter att skapa helt nya användningsområden. Både för glaset och det laminat som finns i vindrutan. Det kan bli byggmaterial, golv, konstglas. Bara vi vågar testa!

Från högteknologiskt till handgjort

Tillsammans med PR-konsulten Micael Bindefeld kontaktade Anders Jensen designern Erika Lagerbielke, professor i glasdesign vid Linnéuniversitet i Växjö och en av Sveriges mest välkända formgivare med älskade serier för bland andra Orrefors och Mema/GAB.

Erikas intresse av att utforska gränserna för glas som material stämde väl överens med Ryds Bilglas vision för projektet. Tillsammans ville de skapa någonting helt nytt av det återvunna bilglas som Ryds har tillgång till. De ville hitta en produkt som symboliserade tanken på kretslopp och nya användningsområden. Något som var helt väsensskilt från det praktiska och vardagliga som bilglas står för. Resultatet blev Oändlighet.

– Glas har fantastiska egenskaper, säger Erika Lagerbielke. Det kan bli vad som helst. Och sällan visas väl det så tydligt som när det skiftar form från en extrem till en annan. Som från högteknologiskt bilglas till handgjort konstglas.

Ett unikt projekt

Oändlighet är på många sätt ett unikt projekt. Dels är det första gången någonsin som bilglas omvandlas till konstglas. Dels är varje pjäs unik, formad på fri hand med egen karaktär och hantverksmässig särprägel.

I dagens bilar är vindrutan en bärande del av konstruktionen, ofta utrustad med avancerad teknik som kameror och olika sensorer som fyller centrala säkerhetsfunktioner. När rutorna blir skadade byts de ut och det samlas in tusentals ton bilglas varje år. Ändå har intresset för att återvinna bilglaset på nya kreativa sätt varit svalt. Med Oändlighet vill Ryds Bilglas visa att det går att göra mer. Att det finns oanade, till och med oändliga, möjligheter.

Oändlighet säljs exklusivt på Svenskt Tenn i Stockholm. I butiken på Strandvägen 5 liksom här i webbutiken.

foto: Jonas Lindström

Om Ryds Bilglas