Torkarblad

Ryds bilglas anställd som arbetar på en bil

Att ha fräscha torkarblad är viktigt för säkerheten i trafiken. Sedan 1969 är det lag på att alla bilar ska ha vindrutetorkare med fungerande torkarblad fram. Däremot finns det ingen lag på att ha torkarblad bak. Men hur ofta ska man byta torkarblad? Vilka torkarblad är bäst i test? Kan man fräscha upp torkarblad och när behöver man köpa nya? Vi hjälper dig att se bra ut bakom ratten.

Byta torkarblad

På ett fräscht torkarblad ska gummilisten ligga mot vindrutan och ha kontakt genom hela rörelsen. När torkarbladen börjar släppa från ruta, när gummilisten börjar torka ut och spricka eller när du ser att de inte fungerar lika bra som tidigare och lämnar spår på rutan så är det dags att byta. Vanligen behöver du byta till nya torkarblad ungefär en gång om året. Försök inte fräscha upp ett par slitna torkarblad med olika kemiska lösningar, det torkar ut torkarbladens gummi och gör att de förlorar ännu mer av sin funktion.

Rätt torkarblad

Torkarblad finns från en mängd olika tillverkare, i olika storlekar och prisklasser. Du kan få hjälp med att välja den modell som passar just din bil hos din lokala återförsäljare eller där du handlar torkarblad på nätet. När du vet vilken typ av torkarblad du ska ha kan du köpa dem från vilken tillverkare som helst. Du behöver alltså inte ha Volvo torkarblad bara för att du kör Volvo, eller BMW torkarblad för att du har en BMW. Det går bra med alla märken som till exempel Bosch torkarblad eller andra generiska märken. Det finns flera testsajter på nätet som jämför vilka torkarblad som är bäst i test.

Montera torkarblad

På moderna bilar kan det vara lite trixigt att byta torkarblad. Om du har svårt att byta torkarbladen rekommenderar vi att du låter verkstan göra det, eller hos oss på Ryds Bilglas om du ska byta eller laga vindrutan. I korthet gör du så här:

Byt torkarblad i 4 enkla steg

  1. Lyft upp vindrutetorkaren och vinkla torkarbladet bakåt.
  2. När du når rätt läge, dra torkarbladet uppåt.
  3. Sätt dit det nya torkarbladet i samma läge.
  4. Fäll, ner vindrutetorkaren. Klart!

Tjänster