Spolarvätska

Spolarvätska

Att ha rätt spolarvätska är en viktig detalj för god sikt och säker bilkörning. Rådet är att alltid använda en spolarvätska för lägre temperatur än den förväntade. Men vilken variant ska man välja? Vad skiljer spolarvätska sommar från spolarvätska vinter? Är det bäst att använda koncentrerad spolarvätska eller färdigblandad? Och vad innehåller spolarvätska egentligen? Vi reder ut begreppen!

Rädda din vindruta

Tidigare köpte de flesta koncentrerad spolarvätska och spädde den med vatten. Idag är det vanligt att köpa spolarvätskan färdigblandad och hälla den direkt i bilens behållare. Många tankar också färdigblandad spolarvätska från en pump på bensinstationen. Ofta är behållaren för spolarvätska placerad i motorrummet, vilket kräver att man öppnar motorhuven för att kunna fylla på.

Spolarvätska – färdigblandad eller koncentrerad

Spolarvätska innehåller olika tillsatser beroende på om den är avsedd för att användas på vintern eller sommaren. Om du köper spolarvätska för vinterbruk ska den innehålla alkohol (ofta etanol och isopropanol) som skyddar bilens spolsystem och gör att spolarvätskan inte fryser vid låga temperaturer. I spolarvätskan finns också rengöringsmedel som löser upp smuts och damm på rutorna. Spolarvätska för sommarbruk innehåller inte alkohol men kan ha andra tillsatser som till exempel insektsremover.

Spolarvätska temperatur

Håll koll på blandningen av spolarvätska som är i bilen. Färdigblandad spolarvätska fungerar ofta ner till 18–20 minusgrader. Om det blir en köldknäpp behöver du fylla på med koncentrerad spolarvätska, annars kan hela spolsytemet frysa.

Spolarvätska och torkarblad

Tillsammans med torkarbladen är det spolarvätskan som gör att du har fri sikt i trafiken. Se därför till att ta hand om båda delarna. Med torkarblad i bra skick går det åt mindre spolarvätska för att göra rutan ren, och med spolarvätska i rätt blandning arbetar torkarbladen effektivare och slits mindre.

Tjänster