Alcantara – italiensk lyx med historia

Alcantra tyg

Alcantara är ett mockaliknande syntetmaterial som har funnits sedan 70-talet. Det har blivit populärt som bilklädsel på grund av sin eleganta finish och låga vikt. Genom att välja Alcantara i stället för läder kan bilen bli flera kilo lättare, vilket påverkar både prestanda och ekonomi.

Materialet Alcantara har inte förändrats särskilt mycket sedan det lanserades på 70-talet av det italienska företaget med samma namn. Tyget tillverkas fortfarande i samma fabrik i Milano. Förändringar har skett i färg, form och tjocklek – men i grund och botten är det samma material. En mix av polyuretan, polyester och mikrofiber.

På senare tid har Alcantara blivit alltmer populärt eftersom det är elegant, praktiskt, välventilerat och mycket lätt i jämförelse med till exempel läder – dessutom är det veganskt vilket tilltalar fler och fler. Förutom i bilar används materialet inom modebranschen, till inredning, på båtar och i flygplan där vikten spelar stor roll.

Historiskt har Alcantara framför allt använts i racerbilar och motorstarka lyxbilar, men idag är det ett vanligt alternativ även i andra typer av premiumbilar. Om du har en bil med Alcantaraklädsel – eller funderar på att skaffa en kommer här några enkla skötselråd:

  • Dammsug tyget ofta, eftersom Alcantara har lugg riskerar damm och smuts att fastna och gro in i tyget.
  • Ta bort fläckar direkt. Klappa först på fläcken med en fuktig trasa, därefter med en torr för att absorbera fukten. Låt sedan tyget lufttorka.
  • Gnugga inte. Ihärdigt gnuggande nöter på tyget och skadar luggen.

Alcantara är ett vackert, relativt praktiskt och tåligt material – mer motståndskraftigt än mocka och med bättre grepp än läder. Men ge det lite kärlek och omvårdnad för att hålla det fräscht.

Idag finns det flera Alcantara-liknande material. Porsche använder till exempel tyget Race-Tex i sina bilar – men Alcantara är originalet. Och för den som vill ha en elegant interiör, låg vikt och skön känsla på sin bilklädsel är det ett utmärkt val.

Vi ses på vägen!