Skinnklädsel – så behåller du den lyxiga känslan

Bild på insidan av en bil med läder säten

Få saker i en bil signalerar lyx och elegans lika mycket som en välskött skinnklädsel. Men skinn och läder slits, särskilt av kyla och kraftiga temperaturväxlingar. Därför behöver du ta hand om din skinnklädsel – då kommer den att hålla sig fräsch och lyxig i många år framöver.

Många tänker att en skinnklädsel är outslitlig, men det stämmer inte. Även om skinn och läder är naturligt slitstarka material som tål många års flitigt användande så behöver du ta hand om klädseln för att den ska hålla sig fräsch. En välskött klädsel gör bilen trevligare att sitta i och höjer andrahandsvärdet.

Hur ofta du behöver rengöra sätena beror på hur mycket du använder bilen. För de flesta är en gång om året lagom. Förarplatsen är den plats som slits mest – därför kan det vara bra att rengöra den någon extra gång under året.

Det är viktigt att du använder rätt produkter när du tvättar en skinnklädsel, undvik lösningsbaserade produkter som diskmedel, tvål och såpa.

  1. När du rengör skinnklädsel så börja med att dammsuga sätet noggrant med ett mjukt munstycke. Målet är att få bort all lös smuts och damm som kan repa skinnet.
  2. När klädseln är helt ren så tvättar du den med läderrengöring eller annan anpassad produkt. Ha inte bråttom när du impregnerar sätena, arbeta in medlet ordentligt med mjuka cirkulära rörelser. Använd gärna en borste. Låt medlet verka några minuter innan du torkar bort det.
  3. Nästa steg är att torka av läderrengöringen med en mjuk trasa, till exempel en mikrofiberduk eller en urtvättad handduk. Var noga med att använda en trasa som inte luddar när du torkar av.
  4. Applicera därefter läderskyddskräm eller motsvarande medel. Stryk på ett tunt lager, låt det verka enligt instruktionerna på förpackningen och torka av det som blir överflödigt.

Om du har fått en skada eller fläck på klädseln så går det ofta att fixa. Testa rengöringsmedlet på ett avgränsat område innan du går loss på resten av klädseln. Och arbeta mjukt, det är bättre att massera fläcken än att gnugga.

Vi ses på vägen!