Tvätta bilen – så gör du bilen fin

tvätta bilen

Det svenska klimatet sliter hårt på våra bilar. Lack och underrede utsätts inte bara för omväxlande väder, utan även vägsalt, damm, grus och asfaltspartiklar. Särskilt vinterhalvåret och våren är påfrestande för bilen – för att undvika rost och onödigt slitage är det bra att tvätta den ofta.

Om du ska tvätta bilen själv är det bäst att använda en tvätthall med olje- och slamavskiljare. De finns på de flesta bensinmackar, kolla på nätet för att se var din närmaste tvätthall ligger. Om du ska tvätta hemma så ställ bilen på en gräsmatta eller grusplan. Tvätta inte i närheten av vattendrag och dricksvattenbrunnar. Då hamnar det miljöfarliga spillvattnet från tvätten i vattenomloppet.

Att tvätta bilen själv ger ofta ett bättre resultat än vad en maskintvätt gör. Här bjuder vi på de bästa tipsen för att lyckas. Steg ett är att börja inifrån och ut.

 • Dammsug golv och mattor. Var särskilt noggrann med att dammsuga bakom pedalerna så att det inte fastnar grus där.
 • Om du tvättar i en tvätthall så finns det ofta en särskild mattvätt – annars funkar en vanlig skurborste bra för att skrubba mattorna.
 • Gör rent klädseln med ett anpassat skumtvättmedel. Om du har skinnklädsel så kan du läsa vår artikel Skinnklädsel – så behåller du den lyxiga känslan.
 • Tvätta alltid vinyl och plast med för materialet anpassade rengöringsmedel. Om du använder fel sorts rengöringsmedel kommer det att torka ut plasten och göra den flammig.
 • Om du har trädetaljer i bilen så kan du ofta rengöra dem med vanlig möbelpolish.

Nu är du klar med bilens insida – nästa steg är utsidan. Börja tvätta nerifrån och arbeta dig uppåt. Använd ordentlig skyddsutrustning, handskar och skyddsglasögon.

 • Börja med en ordentlig avfettning som du låter verka en stund. Tvätta både bilen och fälgarna. Börja nerifrån och arbeta dig uppåt – förutom fälgarna, ta dem sist.
 • VIKTIGT! Om du har en ny eller nylackerad bil – undvik att tvätta bilen de tre första dagarna. Använd därefter enbart vatten, inget schampo och absolut inte högtryckstvätt. Nya bilars lack behöver härda i ca 60 dagar.
 • Efter 10-15 minuter är det dags att skölja av avfettningsmedlet. Använd en högtryckstvätt med varmt vatten. Arbeta nerifrån och upp över bilen.
 • Därefter applicerar du bilschampo. Använd rena svampar, mycket vatten och skölj svamparna ofta.
 • Tvätta av schampot med kallt vatten. Här ska du börja uppifrån och arbeta dig nedåt för bästa resultat.
 • Se till att allt skum från schampot är borta. Torka sedan bilen med en silikonskrapa eller ett mjukt sämskskinn.

Nu är du klar med själva tvätten. Om du vill behålla lackens glans och motståndskraft är det en bra idé att vaxa bilen. Det gör du genom att stryka eller spraya vax på den torra lacken, låta det verka en stund och sedan polera bort överflödigt vax.

Ge även lite kärlek till bilglaset – rutor och vindruta. Läs gärna vår artikel Goda utsikter – behandla bilglaset för bättre sikt. Kontrollera torkarblad, däckmönster, lufttryck, spolarvätska, olja, bilens lampor och blinkers när du ändå är igång.

Och du – om du tycker att proceduren ovan känns väl avancerad så finns det både maskintvättar och proffsiga bilvårdsfirmor. Det viktiga är ju att bilen hålls ren (inte vem som gör det).

Vi ses på vägen!