Goda utsikter – behandla bilglaset för bättre sikt

Bild på ett glastak från insidan av en bil

Att ha en vatten- och smutsavvisande vindruta borde vara en lika självklar del av bilens säkerhetsrutin som ordentliga bromsar och bra däck. Med enkla behandlingar kan du få mycket bättre sikt när du kör i regn och mörker – och samtidigt spara på vindrutetorkarna.

Det svenska klimatet med årstider, temperatursvängningar, snö och regn är en tuff utmaning för våra bilar. Inte minst för bilens rutor som ska stå emot vädrets makter, smuts, damm, insekter och isskrapor – utan att sikten försämras. God sikt och väl fungerande vindrutetorkare är viktigt för trafiksäkerheten.

Det finns praktiska medel att behandla dina bilrutor med, särskilt vindrutan och framrutorna. Medlen förseglar bilglaset och gör så att damm och smuts fäster sämre, samt att regn och snö lätt rinner av. Det gör i sin tur att bilens vindrutetorkare inte slits lika hårt och att det är enklare att skrapa rutorna en kall vinterdag.

Behandlingarna håller olika länge beroende på fabrikat, hur långt du kör, under vilka omständigheter du kör samt hur mycket du använder vindrutetorkarna. När medlet börjar avta går det bra att behandla rutorna igen för att få tillbaka den vatten- och smutsavvisande effekten.

Det finns flera olika produkter och tjänster för bilglasbehandling, både för professionella aktörer och för hemmabruk. Om du ska behandla bilglaset hemma så tänk på att stå på en väl ventilerad plats och inte i direkt solljus. Precis som vid de flesta tvätt- och impregneringsrutiner är det bäst att stå i ett garage eller i en tvätthall.

Lycka till – vi ses på vägen!