Tvätta fälgarna – så får du bilens trotjänare att glänsa

Gul bil som får fälgen tvättat av en högtrycks spruta

Eftersom fälgarna sitter nära marken så slits de hårt. Speciellt vintertid när smuts, grus och vägsalt sprutar kring däcken. Passa på att rengöra fälgarna vid däckskifte, så hinner inte smutsen bita sig fast och orsaka korrosion.

Enklast är att tvätta fälgarna när hjulen inte sitter på bilen. Då kan du även passa på att tvätta däcken. Gör det till en vana att tvätta av fälgar och däck innan du lägger undan dem för sommar- eller vinterförvaring. Vid tvätt kan du också kontrollera däckens lufttryck.

Använd inte såpa eller diskmedel när du tvättar däck och fälgar eftersom det torkar ut. Det finns produkter som är anpassade för fälg- och däckrengöring, använd dem. Var också försiktig med medel som innehåller frätande ämnen – de kan göra mer skada än nytta.

Så här gör du:

  1. Börja med att spola av däck och fälgar så att ytlig smuts försvinner. Om smutsen sitter kvar riskerar den att repa fälgarna när du schamponerar.
  2. Applicera anpassat rengöringsmedel på fälgarna. Använd en mjuk svamp eller sprayflaska. Låt medlet verka och skölj av ordentligt (gärna med högtryckstvätt).
  3. Borsta däcken noggrant med en speciell däckborste eller kraftig diskborste (OBS! inget diskmedel på borsten). Se till att få bort grus och stenar ur hjulspåren. Tvätta sedan däcken med anpassat däcktvättmedel och skölj av.
  4. Torka däcken och fälgarna med rena mikrofibertrasor.
  5. Polera och vaxa fälgarna med avsedda produkter – det finns flera typer av vax på sprayflaska som snabbt och enkelt ger ett mycket fint resultat. Spraya, låta verka och torka av.
  6. Gnugga däcken med däckglans för extra svärta.

Fälgar och däck slits hårt och är ofta svåra att få helt rena. Precis som vid annan typ av biltvätt så är det viktigt att du tvättar på en avsedd plats – inte hemma där kemikalier från rengöringsmedel kan rinna ner i grundvattnet. Boka tid i en tvätthall utrustad med oljeavskiljare som gör att miljöfarligt spillvatten inte hamnar i vattenomloppet.

Vi ses på vägen!