Polera mera – så får du lacken att skina

polering bil

Genom att polera din bil gör du den inte bara snyggare – den håller längre också. Regelbunden polering med polish och vax ger ett bra skydd mot smuts och vädrets makter. Här ger vi våra bästa tips på hur du får bilen att skina.

Börja med en ordentlig tvätt. Bilen ska vara helt ren och torr när du polerar den. Damm och smuts kan skada lacken och gör dessutom att polermedlet/vaxet inte fäster ordentligt vilket försvårar arbetet och ger ett flammigt resultat. Ställ helst bilen inomhus eller i skugga innan du börjar. Tejpa över gummi- och plastdelar för att inte få missfärgande polermedel/vax på dem.

Om lacken har tappat sin lyster, är kraftigt oxiderad eller väldigt repig kan du börja med en ordentlig rubbning. Då använder du ett grovt polermedel som slipar ner ojämnheter i lacken och ger en bra grund för nästa steg. Det finns många olika märken och typer av rubbning, läs på nätet eller fråga på din lokala verkstad om du undrar vad som passar för just din bil. Om lacken bara har mindre repor eller lättare oxidation funkar ett polermedel/polish med svag slipeffekt lika bra.

Nästa steg är själva poleringen. Ta polermedel på en putsduk och arbeta in det på små ytor i taget med cirkulerande rörelser. Undvik att gnugga – massera istället in medlet. Ta det försiktigt vid karossens ytterkanter, lacken är ofta tunnare där. Koncentrera dig på en del i taget. Arbeta in medlet och torka av ordentligt innan du går över till nästa del.

Om du använder polermaskin går arbetet snabbare och du kan arbeta på större ytor i taget. Var noga med att inte trycka för hårt och att löpande torka av lacken med en ren trasa.

Försegla poleringen med ett skyddande vax. Det finns både traditionella vax och snabbvax att välja på. Snabbvaxet är lättare att applicera men ger inte ett lika bra skydd som det traditionella vaxet.

Även vaxet ska du applicera på mindre ytor i taget, annars hinner vaxet stelna vilket gör lacken fläckig/flammig. Spraya eller stryk på vaxet med en trasa och torka av med en annan. Följ instruktionerna på förpackningen gällande torktid.

Torka av bilen med en mikrofiberduk. Använd gärna flera rena dukar – de kan sedan tvättas och användas igen.

Nu är din bil rengjord, polerad, vaxad och förseglad. Njut av resultatet och känslan av att ha gjort bilen både snyggare och mer hållbar.

Vi ses på vägen!